Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, декември 12, 2018

Марокански циклон носи сняг до 40 см, a в сряда…

ноември18/ 2018

рез следващите 48 часа, обстановката на Балканите ще се влошава, а причината е преминаващ дълбок средиземноморски циклон, който в момента е над Либийско море и за момента дава признаци на блокиране, пише meteobalkans.com, цитирани от Блиц.

Но в следобедните часове и привечер на днешния ден ще се устреми на североизток, като ще започне да задълбава – налягането му ще падне на 1006 хектопаскала, подготвяйки решителна атака срещу студения антициклонален гребен, който ще се формира над Влашката низина.

Същевременно във височина ще попадаме в периферията на полярен циклон, който създава объркване при моделите и затова американския дава бързо затопляне от югоизток и по-северно разположение на високия студен циклон.

А европейският държи на по-южно разположение, което означава заснежаване на почти цяла Северна България с до 5-10 см. Причината би била студеният напор на 2 нива – от антициклона приземя и от полярния циклон във височина. 

Първи сняг в Западната и Средна Дунавска равнина 

На много места ще се създадат условия за значителни валежи от дъжд, а над Западна България и Дунавската равнина, валежите за кратко ще преминат в сняг.

Очакваната снежна покривка в Средната Дунавска равнина ще е около 5 см, като по-значителна ще е над Западната Дунавска равнина и Предбалкана, на изток снегът е по-вероятно снегът да се размине, тъй като топлият фронт на циклона ще пробива от югоизток. 

Топлото, което напира от циклона от юг ще се засреща със студа от антициклона  при южни склонове на Стара планина, като ще се създадат условия за значителни извалявания над Стара планина и Горнотракийската низина.

Локално не е изключено да паднат и по-значителни количество – до над 30 литра – от неделя вечер до понеделник следобед, когато трябва циклонът да се изнесе. 

Очакваната снежна покривка в планините е между 20 – 35 / 40 см, почти за ски

За тази област издаваме втора степен за по-интензивни снеговалежи. 

Степен 2 /Оранжев цвят / Издаваме за значителни валежи

В Южна и Източна България, валежите ще са от дъжд, като в нощта на неделя срещу понеделник не е изключено да обръща и на сняг, но снежна покривка едва ли ще се образува, заради топлия напор. 

Циклона през следващите 48 часа ще се изтегля на североизток  , като очакваме да “ задълбае “ над Черно море ..

Очакваните валежи ще са между 40 – 60 кв/м

Страната ни постепенно ще попада, все повече под влияние на студеното му ядро. 

По-същото време очакваме и затопляне над Източна България, като топлото ще напира от югоизток, изтласквайки студеният въздух, който ще остане от ледената река, която в момента се е спуснала към България директно от север.

На височина 1500 метра е изстинало до -5 -6 градуса, това са по-скоро декемврийско-януарски стойности, но пикът бе тази нощ и днес в следващите часове студът във височина ще изтънява, но все още ще останем в неговата хватка.

В ранния следобед над Санданско-Петричката котловина ще вдигне до 0-та на 1500 метра, като най-вероятно максималната може да стигне до 9-10 градуса.

Но след това отново ще изстине, и едва след полунощ, в малките часове на неделя от югоизток ще започне да пробива съвсем малко по-топъл въздух, но твърде плахо все още.

В неделя следобед вече може да се говори за по-осезаемо затопляне във височина, което най-вероятно ще бъде усетено по планините, а долу – в равнините и низините, инверсиите ще задържат ниски температури. 

В Софийското поле очакванията сняг да завали в неделя вечер и през нощта, но според немския модел Икон няма да натрупа повече от 2-3 см.

С повишаването на температурите най-вероятно до вечерта снегът ще се стопи, тъй като топлото от югоизток ще напира.

Очакванията са да вали на около 1-2 градуса и следобед с изтъняването на студа да вдигне до 3-4 градуса.

В понеделник със затоплянето с югоизточния вятър максималните и по Южното Черноморие, а може би и в Горнотракийската низина ще прехвърлят 10 градуса, на северозапад ще е най-студено. Снегът няма шансове, тъй като във вторник над Средната Дунавска равнина през деня ще се стопли до 15 градуса.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"

loading...