Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, ноември 18, 2018

Ако имате този навик у дома, ще съжалявате, че не сте взели мерки по-рано, след като видите какво може да си докарате!

август16/ 2018

Освен ако няма някакво специално обстоятелство много е вероятно понякога да ходите с обувки в къщи. Но няколко проведени научни изследвания показват защо това е доста лоша идея и причините са доста брутални.

Въпреки, че някои бактерии са полезни за хората, ако някога сте имали стомашен вирус ще се сетите, че други изобщо не са.

Проучване, направено от Университета в Аризона намери средно 421,000 различни бактерии върху обувки.

Коли форми (обикновено присъстват в изпражненията), бактериален индикатор за нивото на хигиената на храната и водата са били открити на 96 % от обувките. В допълнение ешерихия коли  бяха открити върху 27 % от обувките, заедно със седем други видове бактерии, включително Klebsiella pneumoniae , която може да причини инфекция на пикочните пътища и Serratia ficaria , която може да причини респираторни инфекции.

„Докато ходим стъпваме върху птичи изпражнения, кучешки изпражнения, бацили от пода в обществените тоалетни, всичките са източници на Ешерихия коли “ казва Кели Рейнолдс, доктор микробиолог и професор в Университета на Аризона.При проведеното изследване открили, че прехвърлянето на бактерии от обувките върху пода в къщи варира с изумителните от 90 % до 99 %.
Д-р Чарлз Герба, микробиолог и професор в Университета на Аризона коментира, че появата (96%) на коли форми по външната част на обувките индикира чест контакт с фекален материал, който най-вероятно произхожда от пода на публични тоалетни или от контакт с фекален материал отвън. Проучването също показва, че бактериите могат да бъдат проследени на голямо разстояние от вашия дом, след като обувките са били замърсени с бактерии.

Трябва да се отбележи също, че по подовете на обществени тоалетни е установено наличието на около един милиона бактерии на квадратен сантиметър , въпреки че размерът на тоалетната седалка е около 25 квадратни сантиметра.

От друго проучване на Университетът в Хюстън е констатирано че върху 39% от тестваните обувки е намерена бактерията Clostridium difficile , устойчива на редица антибиотици и поради това реална заплаха за общественото здраве. Тази бактерия от род Клостридии може да причини множество здравословни проблеми, включително тежка диария.

Друг заплаха за дома: Токсини

Друго проучване, направено от университета Бейлър установява, че за хората, които живеят в близост до асфалтов път, запечатан с каменовъглен катран се повишава рискът от токсичен рак , като тези токсини могат да бъдат проследени върху обувките им.
Д-р Рейнолдс коментира: „Помислете за дъждовна вода на улицата . Възможно е в нея  да има бензин и химикали и тези, които са върху обувките ви могат да бъдат пренесени в дома ви.“ Въпреки че тя предупреждава за опасностите от различните видове токсини, вие ще трябва да бъдете изложени много пъти в живота си, за да се разболеете.

Решението

В проучването на Университета на Аризона, учените открили, че изпирането на обувките с перилен препарат в пералната машина намалява наличието на бактерии с 90%. Допълнително вие също трябва да почиствате подовете и килимите в къщи с помощта на дезинфекционни препарати или с парочистачка.

И все пак за да се запази домът ви чист, експертите казват, че е най-добре да се събувате и оставяте обувките си пред вратата.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...