Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, октомври 18, 2018

Всички се шокираме от високия холестерол! Но пренебрегваме 6-те ИСТИНСКИ опасности от нисък холестерол.

януари25/ 2018

Ниският холестерол или хипохолестеролемия е нещо, за което не сме чували много. Холестеролът, разбира се, е тази мастна тъкан, която може да задръсти артериите и да доведе до сърдечен удар или инсулт, когато нивата са високи.

Когато нивата на холестерола са високи, това може да попречи на кръвния поток и да причини сърдечен удар.

Ако нивата на холестерола са ниски, други състояния като рак и депресия могат да се превърнат в проблем.

Важно е да знаете, че холестеролът е вещество, от което тялото всъщност се нуждае. Той играе жизненоважна роля при определени хормони и за някои от веществата, от които се нуждаем, за да смиламе храната, но LDL е „лош“ холестерол, тъй като запушва нашите артерии. Но имайте предвид, че HDL е „добър“ холестерол. Той помага за отстраняването на LDL от тялото.

Какви са причините за ниския холестерол?

Какво е ниският холестерол? Ето списък с причините за хипохолестеролемия:

Чернодробно заболяване

Черният дроб е ключов орган, когато става въпрос за управлението на холестерола в организма. Всяко увреждане на черния дроб може да доведе до значително повишаване или намаляване на нивата на холестерола. Чернодробната болест се оказва една от най-важните причини за ниския холестерол.

Базедовата болест

Състоянието може да доведе до ниски нива на холестерола. Хормоните на щитовидната жлеза циркулират в тялото и могат да причинят различни здравни състояния. Хората с хипертиреоидизъм често се оплакват от загуба на тегло, изпотяване, умора и затруднено концентриране.

Малабсорбция

Някои състояния, като например Цьолиакия, могат да причинят малабсорбция. Хората, които страдат от малабсорбция, често имат ниски нива на холестерол в кръвта си. Важно е да запомните, че колкото и да ядете, ако имате проблем с малабсорбцията, все пак може да имате нисък холестерол.

Болест на Танжер

Това е генетично заболяване, при което човек има ниско или никакво ниво на HDL и ниско ниво на общия холестерол.

Фамилна хипобалалипопротеинемия

Генетично разстройство, което включва нисък общ холестерол, нисък LDL холестерол, нормален HDL холестерол и ниско ниво на триглицеридите.

Беталипопротеинемия

Генетично разстройство, характеризиращо се с ниски общи нива на холестерол и ниско ниво на триглицериди.

Какви са рисковете за здравето при ниския холестерол (хипохолестеролемия)?

Когато холестеролът пада без ясна причина, това не трябва да се пренебрегва; тя трябва да бъде обсъдена със здравен специалист. Някои проучвания показват, че ниските нива на холестерола са свързани със специфични медицински състояния.

Проучване, представено преди пет години на кардиологични научни сесии, открива възможната връзка между ниския холестерол и риска от рак. Продължават научните изследвания по тази тема. Съществуват и други рискове за здравето, свързани с ниския холестерол, като броят на проучванията на различни автоимунни заболявания показват наличието на ниски стойности на холестерола. Някои експерти предполагат, че намаляването на холестерола може да бъде свързано с по-голям шанс за оксидативен стрес, инфекции, възпаление и увреждане на свободните радикали. Пациентите с автоимунно заболяване страдат от тях.

Също така ако има нисък холестерол, човек може да бъде изложен на по-висок риск от инфекция.

Симптоми и рискови фактори за нисък холестерол

И така, как някой знае, че страда от нисък холестерол? Симптомите на хипохолестеролемия са различни за всеки индивид.

Симптомите на ниския холестерол наистина се концентрират върху условията, свързани с тези ниски нива. Има някои предположения, че депресията и тревожността могат да бъдат свързани с ниския холестерол.

Ако усетите някой от показаните тук признаци и мислите, че това може да се дължи на нисък холестерол, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Кръвните тестове са стандартният начин за диагностициране нивата на холестерола.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...